Przejdź do treści strony Przejdź do menu Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do mapy biuletynu
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Reset:
Lektor:

Badanie mięsa

Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa (badanie w kierunku włośnicy) na terenie miasta Słupska i powiatu słupskiego

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Słupsku informuje, że od 2 stycznia 2025 roku  badanie mięsa odbywać się będzie w:

  • Wtorek
  • Czwartek

Przyjmowanie próbek mięsa do badania w kierunku włośni odbywa się w godzinach 8-12 w Pracowni  Badania Mięsa.

Telefon kontaktowy do lekarza wet. prowadzącego badanie 504 361 566

Miejsce wyznaczenia: teren Miasta Słupska i powiatu słupskiego  –   gmina Ustka, miasto Ustka, Redzikowo, Kobylnica, Potęgowo, Główczyce, Smołdzino, Kępice, Damnica, Dębnica Kaszubska.
 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Słupsku informuje, że nie pobiera się opłat za badanie mięsa lub tuszy na obecność włośni pozyskiwanych na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), pochodzącego z uboju i poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie).

Źródłem grafiki jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a grafika przedstawia laboranta wykonującego badanie mikroskopowe.

Informacje jakie powinny towarzyszyć dostarczonym próbom mięsa:

  • liczba prób,
  • data uboju / odstrzału,
  • imię, nazwisko,  adres oraz nr telefonu kontaktowego właściciela próby,
  • w przypadku odstrzału sanitarnego: koło łowieckie, nr obwodu, nr opaski, nr odstrzału.


Obowiązujący wzór protokołu pobrania próbek:

PDFprotokol NOWY U-12 2025.pdf (204,33KB)
PDFwzór protokol NOWY U-12 2025.pdf (292,25KB)