Przejdź do treści strony Przejdź do menu Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do mapy biuletynu
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Reset:
Lektor:

Badanie mięsa

Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa (badanie w kierunku włośnicy) na terenie miasta Słupska i powiatu słupskiego

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Słupsku informuje, że od 1 listopada 2025 roku  badanie mięsa odbywać się będzie w:

  • Poniedziałek 
  • Piątek

Przyjmowanie próbek mięsa do badania w kierunku włośni odbywa się w poniedziałek i piątek w godzinach od 10:00 do 12:00 w Pracowni  Badania Mięsa.

Telefon kontaktowy w sprawie badanie: 59 84 23 107 wew. 33 od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30. 

Miejsce wyznaczenia: teren Miasta Słupska i powiatu słupskiego  –   gmina Ustka, miasto Ustka, Redzikowo, Kobylnica, Potęgowo, Główczyce, Smołdzino, Kępice, Damnica, Dębnica Kaszubska.
 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Słupsku informuje, że nie pobiera się opłat za badanie mięsa lub tuszy na obecność włośni pozyskiwanych na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), pochodzącego z uboju i poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie).

Źródłem grafiki jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a grafika przedstawia laboranta wykonującego badanie mikroskopowe.

Informacje jakie powinny towarzyszyć dostarczonym próbom mięsa:

  • liczba prób,
  • data uboju / odstrzału,
  • imię, nazwisko,  adres oraz nr telefonu kontaktowego właściciela próby,
  • w przypadku odstrzału sanitarnego: koło łowieckie, nr obwodu, nr opaski, nr odstrzału.


Obowiązujący wzór protokołu pobrania próbek:

PDFDRUK pobrania krwi i próbki na włośnia ASF.pdf (200,10KB)
PDFprotokol NOWY U-12 2025 3.pdf (260,02KB)
PDFwzór protokol NOWY U-12 2025.pdf (292,25KB)