Obowiązki posiadaczy świń w gospodarstwach znajdujących się w obszarze objętym ograniczeniami II - różowa
1. Informacje o zdarzeniach dotyczących świń, z wyłączeniem urodzenia, zgłasza się do komputerowej bazy danych IRZPlus w terminie 2 dni od dnia wystąpienia danego zdarzenia;
2. Informowanie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Słupsku, o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie (zgłoszenie telefoniczne pod numerem telefonu 59 842 31 07 lub 59 842 51 85);
3. W przypadku uboju świń na użytek własny obowiązuje badanie przedubojowe i poubojowe przeprowadzone przez urzędowego lekarza weterynarii. Świnie muszą być utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem. Koszt badania wynosi 40,00 zł.
Wyznaczeni lekarze weterynarii do urzędowego badania przedubojowego i poubojowego na terenie powiatu słupskiego w 2025 r.:
➢ lek. wet. Irena Pośpieszna – tel. 606 818 127;
➢ lek. wet. Ryszard Moskal – tel. 502 324 948;
4. Zachowanie dotychczasowych podstawowych zasad bioasekuracji obowiązujących dla całego kraju oraz dodatkowych zasad
w obszarze objętym ograniczeniami takich jak:
➢ wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wjazdami do gospodarstwa oraz wyjściami i wyjazdami z gospodarstwa,
a także stałe utrzymanie mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego. Alternatywnie zamiast mat dezynfekcyjnych mogą być niecki dezynfekcyjne lub bramy dezynfekcyjne;
➢ ogrodzenia ochronne co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, oraz budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę, w celu zapewnienia, aby utrzymywane świnie oraz ich pasza i ściółka nie miały kontaktu z osobami nieupoważnionymi oraz w stosownych przypadkach, z innymi świniami;
5. Plan bezpieczeństwa biologicznego opracowany na piśmie przez właściciela gospodarstwa i zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii obejmujący w szczególności:
➢ ustanowienie tzw. stref „czystych” w gospodarstwie, które obejmują budynki inwentarskie oraz miejsca przechowywania paszy
i ściółki oraz pozostałych budynków;
➢ ustanowienie rozwiązań logistycznych dotyczących wprowadzania do stada nowych świń;
➢ procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów, środków transportu, wyposażenia;
➢ audyty wewnętrzne lub samoocena w celu egzekwowania środków bioasekuracji;
Wzory planów dostępne są tu: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/wdrazaniewymagan-rwk-2021605-po-31102021;
6. Przemieszczanie przesyłek świń utrzymywanych na obszarze objętym ograniczeniami II w obrębie tego obszaru i poza nim na terenie Polski po uzyskaniu zezwolenia PLW. Wzory wniosków zostaną udostępnione na stronie internetowej PIW w Słupsku pod adrsem https://piw.slupsk.pl/7/strona-glowna-bip.html
7. Przemieszczanie przesyłek świń utrzymywanych na obszarze objętym ograniczeniami II w obrębie tego obszaru i poza nim na terenie Polski do gospodarstw albo do rzeźni musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii (nie wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką).
Wyznaczeni lekarze weterynarii do wystawiania świadectw zdrowia na terenie powiatu słupskiego w 2025 r.:
➢ lek. wet. Irena Pośpieszna – tel. 606 818 127;
➢ lek. wet. Ryszard Moskal – tel. 502 324 948;
Transport świń wyłącznie czystymi i zdezynfekowanymi środkami transportu.
8. Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej zwierząt ma obowiązek zgłosić podejrzenie choroby właściwemu dla miejsca przebywania zwierząt Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego;
9. Weryfikacja spełniania powyższych zasad prowadzona będzie w trakcie kontroli bioasekuracji przeprowadzanych minimum dwa razy w roku przez pracowników Inspekcji Weterynaryjnej.